W Jurgowie
Wybudują boisko
W Jurgowie już wkrótce powstanie boisko, które wybudowane zostanie w ramach programu "Orlik 2012 - Moje boisko". Gmina otrzyma na budowę dofinansowanie w wysokości 666 tysięcy złotych. Wójt gminy Bukowina Tatrzańska, Sylwester Pytel podpisał już w tej sprawie umowę.
Program "Moje boisko" jest projektem Ministerstwa Sportu i Turystyki, którego założeniem jest dofinansowanie samorządów w budowie obiektów sportowych. Projekt zakłada wybudowanie dwóch boisk - piłkarskiego i wielofunkcyjnego. Przewidziane są także szatnie, sanitariaty i plac zabaw. Każda gmina, która chce przymierzyć się do udziału w programie potrzebuje na realizację tego pomysłu około 3 tys. m kwadratowych. Jak się jednak okazuje, sprostanie wymogom programu nie jest łatwe. Dlatego nie wszystkie gminy w Polsce mogą w projekcie wziąć udział. Przykładem jest tu m.in. Zakopane, które usilnie szukało terenów, odpowiadających założeniom programu, a gdy już znalazło, na przeszkodzie stanęły sprawy własnościowe.
- Nie każdy decyduje się na udział w tym programie - twierdzi wójt Bukowiny Tatrzańskiej Sylwester Pytel. - Niby mówi się, że koszt takiego boiska ma wynieść 1 mln złotych, ale nie zawsze tak to wygląda i nie we wszystkich przypadkach się to zgadza. Nikt nie liczy ewentualnych kosztów, związanych z wykupem gruntów, zrobieniem przyłączy. W przypadku naszej gminy tylko Jurgów mógł spełnić wymagane warunki.
Bukowiańskiej gminie uda się częściowo zmieścić w obiecanym milionie, bo kosztorys przekracza nieco tę sumę. Boisko w Jurgowie będzie bowiem kosztowało 1 mln 166 tys. zł. 333 tys. zł przekaże wojewoda, kolejne 333 tys. zł - marszałek województwa, a gmina będzie musiała dołożyć 560 tys. zł. Udział własny gminy Bukowina Tatrzańska musi być większy, bo trzeba jeszcze przygotować drogę.
(ECZ)
Oryginalny tekst artykułu: Wybudują boisko
Strasznie jestem ciekawy ja to się zakończy, jednak fajnie było by mieć porządne boisko.
[ Dodano: Czw Lip 24, 2008 14:49 ]
Teraz po powodzi przynajmniej będzie wiadomo w którym miejscu trzeba porządnie zabezpieczyć jurgowskie boisko sportowe. Bo jak się nie zabezpieczy to możne skończyć jak to w Brzegach przy następnej powodzi.